STAŻ W GRECJI – część III

Gastronomicy
z Zespołu Szkół w Wólce Gościeradowskiej
wyjeżdżają na praktyki do Grecji!

 

Dnia 27 września 2016 roku grupa  uczniów z Zespołu Szkół im. Wł. St. Reymonta w Wólce Gościeradowskiej wyjechała na dwutygodniowe praktyki zawodowe do Grecji w ramach projektu pn. „Praktyki gastronomiczne i hotelarskie poza Polską niezbędnym elementem nowoczesnego kształcenia zawodowego” organizowanego w ramach unijnego programu Erasmus Plus w ramach sektora Kształcenie i Szkolenia Zawodowe.

Celem wyjazdu jest poszerzanie specjalistycznej wiedzy teoretycznej i praktycznej związanej z zawodem gastronoma. Młodzież będzie miała szansę zapoznać się z wyposażeniem specjalistycznych hoteli i zakładów gastronomicznych, oferowanymi usługami, procedurami koniecznymi przy organizacji różnego typu uroczystości, działalnością recepcji oraz kwestią marketingową.

Oprócz doświadczenia warsztatowego, istotny będzie również rozwój osobisty każdego uczestnika, doskonalenie językowe, poszerzenie horyzontów światopoglądowych, poznanie kultury pracy w Grecji ,co zwiększy ich mobilność zarówno na krajowym, jak i europejskim rynku pracy. Podczas pobytu zagranicą  uczniowie zdobędą zarówno specjalistyczne kompetencje zawodowe, jak i wiedzę o innym kraju, która pozwoli im lepiej kształtować drogę zawodową.

Udział w projekcie umożliwi uczestnikom łatwość podejmowania ciągle nowych wyzwań w różnych sytuacjach życiowych, z jakimi musi radzić sobie obywatel Unii Europejskiej.

Dzień 1.

W dniu dzisiejszym nasi uczniowie zapoznali się z regulaminem stażu zawodowego w Grecji oraz z innymi przydatnymi informacjami. Obsługiwali również salę konsumpcyjną.

Pozdrawiamy!

29.09.2016r. Messagala, GoldenSun Hotel.

Dzień 2

30 wrzesień, GoldenSun Hotel, a w nim my, uczniowie ZS w Wólce Gościeradowskiej. Ciężko pracujemy od samego rana, obsługując z podziałem na dwie grupy wszystkie (trzy) posiłki. Dzisiaj ten drugi (w Grecji – lunch), był szczególny. Wspólnie z szefem kuchni Dimitrisem, przygotowaliśmy prawdziwą grecką musakę!!! Atmosfera na kuchni jest naprawdę fantastyczna, a Dimitris to człowiek tak energiczny, że z nim nie można się nudzić. Jak widzicie na zdjęciach efekty wyglądają przepysznie!!!.

Pozdrowienia z Grecji!!!!

Karol Nowak

Dzień 3

Ja su!/Witamy! ze słonecznej Grecji.

Kolejny obfitujący w nowe wrażenia dzień naszego stażu. Odwiedziliśmy bio – plantację winorośli oraz przydomową wytwórnię wina. Właściciel, to człowiek który uprawiając winogrona i wytwarzając wino realizuje swoją pasję. Jego winnica  obfituje  w jedenaście różnych szczepów, a dominującą jest odmiana nosząca nazwę Matka Natura.

Po powrocie uczniowie uczestniczyli w obsłudze sali konsumenckiej w porze lunchu oraz wstępnie przygotowali produkty do obiadokolacji, na którą zostaną podane suvlaki greckie. Dodatkową atrakcją był wieczorny pokaz przyrządzania drinków w wykonaniu profesjonalnej barmanki. Nasze dziewczęta pod jej kierunkiem przygotowały kilka drinków na bazie różnych alkoholi.

Pozdrawiamy, Adio.

Dzień 5.

Witamy kolejnego dnia naszego stażu zawodowego! Pogoda w Grecji dopisuje, jest ciepło i słonecznie. Przed przystąpieniem do realizacji kolejnych zadań korzystamy z krótkiej chwili wolnego czasu. Pozdrawiamy.

Dzień 6.

4.10.2016r. Dziś odwiedzamy targ rolno – spożywczy, położony w Leptokardji.

Przed naszymi gastronomikami wyzwanie. Podzieleni na grupy, muszą dokonać rozpoznania  cen.  Porównali ceny dowolnie wybranych przez siebie  owoców i warzyw. Wnioski: niższe ceny są w Polsce, większa różnorodność gatunków jest w Grecji.

Dzień 7.

Ja su!

W dniu dzisiejszym odwiedziliśmy Tessaloniki, a w nich Amerykańską Szkołę Farmerską. Założona została na początku ubiegłego wieku przez księdza Johna. Swoją działalność szkoła rozpoczynała na jednohektarowej działce, mając do dyspozycji dwa budynki. Obecnie jest to duży kompleks rozmieszczony na 80 ha. Uczą się tu dzieci i młodzież, na poziomie przedszkola, szkoły podstawowej, gimnazjum, liceum i uniwersytetu. Szkoła prowadzi hodowlę bydła mlecznego i rzeźnego, drobiu, ślimaków, ziół, warzyw zielonych, winogron. Zajmuje się również produkcją wina i mleka. Nasi uczniowie poznali tajniki uprawy tych roślin, proces pasteryzacji mleka oraz rozpoznawali zioła. To była bardzo pouczająca wycieczka. Resztę czasu spędziliśmy na zwiedzaniu pięknego miasta, jakim są Tessaloniki.

Ja su! Pozdrawiamy!

Dzień 8.

6.10.2016. Dzisiejszy dzień obfituje w wiele ciekawych wydarzeń.

Zaczęliśmy od wizyty w piekarni oraz w cukierni w miejscowości Pyrgetos. Nasi gastronomicy prześledzili cały proces pieczenia chleba, a nawet brali w nim częściowy udział. W cukierni dekorowali ciastka i obserwowali przygotowywanie ciast oraz deserów.

Ale to nie koniec dnia, przed nami kolejne wyzwanie – samodzielnie przygotowujemy obiadokolację, cdn.

Nasi gastronomicy, w ramach wdzięczności za okazaną gościnność postanowili przygotować dla gospodarza hotelu, jego rodziny oraz dla gości hotelowych kolację. Było to prawdziwe wyzwanie dla naszych młodych gastronomików. Przygotowali tradycyjny rosół i ulepili 500 pierogów z farszem z ziemniaków i sera feta. Udało się, ich wysiłek został nagrodzony gromkimi brawami.

Dzień 9.

Ja su!

Już nie ze słonecznej, tylko z bardziej wietrznej i pochmurnej Grecji. Dzisiejszy dzień upłynął pod wezwaniem oliwki. Najpierw uczniowie zwiedzili fabrykę oliwy. Poznali w niej całą drogę, jaką przebywa owoc zanim trafi na nasze stoły w postaci oliwy. Następnie pojechaliśmy na bio – plantację oliwek. Właściciel opowiedział w jaki sposób prowadzi uprawę gaju oliwnego tylko przy zużyciu naturalnych nawozów i metod ochrony. Nasi uczniowie uczestniczyli w zbiórce i segregacji owoców oliwki. Ostatnim etapem było zwiedzanie muzeum, gdzie uczestniczyli w pokazie pieczenia chleba, oglądali eksponaty z epoki oraz degustowali świeżo upieczony chleb z oliwą. Pozdrawiamy.

Dzień 10. 

Ja su ! Pozdrawiamy z Grecji. Dzisiejszy dzień spędziliśmy na zwiedzaniu Meteorów, zjawiska o nadnaturalnym wymiarze. Zwiedziliśmy klasztor Warlaama (Wszystkich Świętych). To drugi, co do ważności klasztor Meteorów. Na nas, zwiedzających wywarł silne, trudne do opisania wrażenia. Pozdrawiamy.