STAŻ W GRECJI -część II

erasmus         aciee

We wrześniu 2016 r. grupa uczniów z Zespołu Szkół im. Wł. St. Reymonta w Wólce Gościeradowskiej, kształcących się na kierunku rolniczym, wyjedzie na dwutygodniowy staż zawodowy do Grecji.

Praktyki odbędą się w ramach projektu „Ekologiczne rolnictwo przyszłością młodego rolnika”, o numerze 2016-1-PL01-KA102-025104, realizowanym przy wsparciu Unii Europejskiej z programu Erasmus+.

Organizacją wysyłającą młodzież na staż jest Akademickie Centrum Informacji i Edukacji Europejskiej (ACIEE), a organizacją goszczącą grecka GEORGIKES EKMETALEUSEIS

Dziennik z podróży…

Dzień 1. 

Ahoj przygodo!

Dnia 14 września 2016 roku w samo południe grupa uczniów z Zespołu Szkół im. Wł. St. Reymonta w Wólce Gościeradowskiej, kształcących się na kierunku rolniczym, wyjechała na dwutygodniowy staż zawodowy do Grecji. Praktyki odbędą się w ramach projektu „Ekologiczne rolnictwo przyszłością młodego rolnika”, o numerze 2016-1-PL01-KA102-025104, realizowanym przy wsparciu Unii Europejskiej z programu Erasmus+. Organizacją wysyłającą młodzież na staż jest Akademickie Centrum Informacji i Edukacji Europejskiej (ACIEE), a organizacją goszczącą grecka GEORGIKES EKMETALEUSEIS.

Wyjeżdżającą młodzież żegnała Dyrekcja szkoły oraz koleżanki i koledzy, kształcący się w Zespole Szkół. Nie zabrakło chwil wzruszenia oraz życzeń, dotyczących głównie bezpiecznej i szczęśliwej podróży, a także przeżycia przygody, która z pewnością przez długie lata  pozostanie w sercach uczestników.

Dzień 2.

Dojechaliśmy do Grecji szczęśliwie i w dobrych humorach.

Mijaliśmy piękne górskie krajobrazy Serbii i Macedonii. Na miejscu, w Leptokarii, w hotelu Great Aleksander powitał nas nasz opiekun Grek Adonis Karadzios.

Pozdrawiamy!!! Uczestnicy stażu w ramach projektu Erasmus.

15.09.2016 r. godz. 20.15

Dzień 3.

Dzisiaj zaczęliśmy zajęcia w ramach stażu, wieczorem otrzymaliśmy kieszonkowe, koszulki z logo programu Erasmus.  Z p. Anią (pilotką biura), uzupełniliśmy dokumentację niezbędną do realizacji zajęć. Jutro wczesnym rankiem wybieramy się w rejs na wyspę Skiatos. Pozdrawiamy.

16.09.2016 r.  godz. 19.40

Dzień 5.

Robiliśmy porządek wokół hotelu – kosiliśmy trawę, sprzątaliśmy gałęzie i grabiliśmy. Próbowaliśmy owocu o nazwie kaki zerwanego prosto z drzewa. Zadziwiło nas, że owoce takie jak: pomarańcze, kiwi, limonki i cytryny leżą pod drzewami jak u nas jabłka.

18.09.2016r. 19.30

Dzień 6

Rano obudziła nas burza. Zmiana planów, zamiast plantacji kiwi, wizyta w sklepie ze sprzętem rolniczym i środkami ochrony roślin. Poznaliśmy różne rodzaje nasion, nawozów i pestycydów. Największe zainteresowanie wzbudził opryskiwacz do drzewek oliwnych. Mieliśmy możliwość zobaczyć jak pracuje biuro właściciela sklepu (składanie i realizacja zamówień, wystawianie faktur).

Wieczorem tradycyjnie uzupełnialiśmy dzienniczki praktyk.

19.09.2016r.

Dzień 7

Staż w Grecji – wizyta w gospodarstwie hodowlanym kóz i owiec. Właściciel pokazał nam zagrody, stanowiska i sprzęt do dojenia, rodzaje pasz stosowanych w hodowli tych zwierząt. Mieliśmy wiele pytań. Niedaleko budynków gospodarskich widzieliśmy stado dzików, które gospodarz również hoduje na mięso. Wracając mijaliśmy farmy solarów, które są tu dość popularne.

Po południu wyruszyliśmy do sadu, gdzie grabiliśmy liście kasztanów jadalnych i zbieraliśmy dojrzałe owoce.

*

 Dzień 10

Dzisiaj odwiedziliśmy zakład wytwarzania sera feta: poznaliśmy mechanizmy łańcucha produkcyjnego i etapy jego tworzenia. Gotowy produkt wytwarzany jest w 70% z mleka owczego i 30% koziego, po ogrzaniu i pasteryzacji musi być schłodzony i leżakować w solance kilka tygodni. Na miejscu pakuje się go w 16-to kilogramowe puszki. Przy wyjściu właściciele poczęstowali nas fetą – pyszna!
Po południu pracowaliśmy w grupach nad prezentacjami, które przedstawiliśmy pozostałym uczestnikom stażu. A oto tematy:
– Przedsiębiorstwa spożywczo-rolne w Polsce i Grecji; czego mogą się od siebie nauczyć?
– Polsko-grecka wewnątrzunijna współpraca w dziedzinie rolnictwa.

23.09.2016 r.

Dzień 11

W sobotę byliśmy na Meteorach – przepiękne widoki ogromnych skał i rozmieszczonych na nich klasztorów. Oglądaliśmy wnętrze jednego z nich, wysłuchaliśmy wykładu przewodnika i zrobiliśmy mnóstwo zdjęć. Zwiedziliśmy również pracownię ikonograficzną, gdzie mieliśmy możliwość zobaczyć proces pisania ikon.

24.09.2016 r.

Dzień 13

Dzisiejszy dzień to głównie praca na plantacji kasztanów jadalnych w miejscowości PALIOS PANTELEIMONAS. Dzięki słonecznej pogodzie osłonki otworzyły się i owoce spadły na ziemię. Zebraliśmy kilkanaście worków. Plantacja umiejscowiona jest dosyć wysoko w górach masywu Olimpu, więc po drodze podziwialiśmy przepiękne widoki.
Po południu wyruszyliśmy do RAPSANI, gdzie zwiedzaliśmy muzeum historii miejscowych winnic. Dowiedzieliśmy się, jak dawniej przebiegał proces produkcji wina.

26.09.2016r.

Dzień 14.

Dziś poznaliśmy tajniki tłoczenia oliwy z zielonych oliwek. Wydajność – z 5 kg oliwek otrzymujemy 1 kg oliwy. Niewielka rodzinna przetwórnia, ale wytwarzająca około 60 ton tłuszczu rocznie. Wewnątrz nowoczesne urządzenia do tłoczenia, niestety akurat panuje przestój w produkcji. Kolejne oliwkowe „żniwa” dopiero za miesiąc.

Po południu pisaliśmy test ze znajomości języka angielskiego, przede wszystkim terminów rolniczych.

27.09.2016 r.

 

 

Młodzi rolnicy z Wólki Gościeradowskiej zakończyli staż zawodowy w Grecji!

We wrześniu 2016 r. grupa uczniów z Zespołu Szkół im. Wł. St. Reymonta w Wólce Gościeradowskiej, kształcących się na kierunku rolniczym, wyjechała na dwutygodniowy staż zawodowy do Grecji. Praktyki odbyły się w ramach projektu „Ekologiczne rolnictwo przyszłością młodego rolnika”, o numerze 2016-1-PL01-KA102-025104, realizowanym przy wsparciu Unii Europejskiej z programu Erasmus+. Organizacją wysyłającą młodzież na staż było Akademickie Centrum Informacji i Edukacji Europejskiej (ACIEE), a organizacją goszczącą grecka GEORGIKES EKMETALEUSEIS.

Nie zabrakło mnóstwa okazji do poszerzania specjalistycznej wiedzy teoretycznej i praktycznej związanej z zawodem rolnika, m.in. rodzajami i metodami ekologicznych upraw prowadzonych w Grecji, technologiami wykorzystywanymi w rolnictwie greckim i europejskim, czy efektywnym zarządzaniem ekologiczną produkcją rolną oraz hodowlą zwierząt. Stażyści odwiedzili m.in. profesjonalny serwis i punkt sprzedaży maszyn rolniczych, gdzie zobaczyli różnego rodzaju maszyny i poznali ich szczegółowe dane techniczne. Dotarli także do fabryki oliwek, gdzie w niewielkiej rodzinnej przetwórni (ale wytwarzającej ok. 60 ton oliwy rocznie!) poznali tajniki tłoczenia oliwy z zielonych oliwek. Pracowali również na plantacji kiwi, gdzie poznali zasady uprawy, zbioru i przetwarzania kiwi oraz różne ciekawostki dotyczące tej rośliny (np. sadzonki kiwi są rodzaju męskiego oraz żeńskiego, i aby kiwi zaowocowało muszą być obok siebie posadzone parami). Swoje zawodowe praktyki odbyli także na plantacjach winogron oraz jadalnych kasztanów. Doświadczenie zdobyli podczas wizyty studyjnej w zakładzie wytwarzania sera feta, gdzie poznali mechanizmy łańcucha produkcyjnego, a na koniec dnia pracy właściciele poczęstowali wszystkich świeżą pyszną fetą.

Młodzież dzięki praktykom poszerzyła zasób specjalistycznego słownictwa w języku angielskim, niezbędnego do poruszania się po europejskich rynkach pracy, a także poznała możliwości, jakie oferuje Unia Europejska dla rolników państw członkowskich. Zdobyła również wiele informacji na temat Unii Europejskiej, współpracy międzynarodowej między Polską a Grecją, czy o kulturze i historii Grecji oraz samego regionu Riwiery Olimpijskiej.

W ramach programu kulturowego stażyści dotarli do manufaktury ikon religijnych, zwiedzili niesamowite, wpisane na Listę światowego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego UNESCO, prawosławne klasztory w Meteorach. Byli także w muzeum historii miejscowych winnic, gdzie dowiedzieli się, jak dawniej przebiegał proces produkcji wina i odbyli rejs statkiem na wyspę Skiathos, podczas którego kapitan statku zapewnił wiele atrakcji i umilił czas nauką tańca greckiego „zorba”.

Wszyscy uczniowie już wkrótce otrzymają wydane w dwóch wersjach językowych (po angielsku i po polsku) europejskie certyfikaty Europass-Mobilność, które potwierdzają kwalifikacje zawodowe, podnoszą konkurencyjność ich posiadaczy na europejskim rynku pracy i stanowią cenną przepustkę do efektywnego poszukiwania pracy, a także certyfikaty ukończenia stażu zawodowego wydane przez organizację goszczącą młodych stażystów.