STAŻ W GRECJI

Nasi uczniowie jadą do Grecji!!! 

Zespół Szkół im. W. S. Reymonta w Wólce Gościeradowskiej to placówka mająca bogate i wieloletnie doświadczenie w zakresie kształcenia w zawodach związanych z  żywieniem.

Nasi uczniowie mogą rozwijać swoje zainteresowania kulinarne, gastronomiczne  i dietetyczne, uczestnicząc w różnych kursach organizowanych na terenie szkoły – kurs baristy, warsztaty z carvingu, zajęcia z  barmanem.

Nasza szkoła zapewnia swoim uczniom zdobywanie praktycznych umiejętności podczas praktyk zawodowych odbywanych u lokalnych pracodawców.

Teraz nadeszła wspaniała okazja do doskonalenia umiejętności kulinarnych w jeszcze ciekawszej formie.

W dniach 18-31 maja 2016 piętnastoosobowa grupa młodzieży z klasy II i III kształcąca się w zawodzie technik żywienia  i usług gastronomicznych wyjeżdża na staż zawodowy w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.

Projekt realizowany jest na zasadach programu Erasmus+  pod hasłem „Staż zawodowy w Grecji szansą dla polskich gastronomów”.  Został  zorganizowany przez Fundację Aktywne Społeczeństwo. Nasi uczniowie spełnili kryteria merytoryczne i zostali zakwalifikowani do udziału w programie. Swoje umiejętności będą doskonalić w pięknym hotelu Great Alexander. Wszyscy z wielkim entuzjazmem oczekują na wyjazd do słonecznej Grecji.

 

Dziennik z podróży ….

dzień 1.

Serdecznie pozdrawiamy Pana Dyrektora, grono pedagogiczne, pracowników szkoły i Was drodzy koledzy i drogie koleżanki!

Dotarliśmy na miejsce cali i zdrowi. Niestety pogoda w Grecji na razie nam nie sprzyja, lecz piękne krajobrazy i miła obsługa rekompensuje  to wszystko. Komunikujemy się w języku polskim, lecz również uczymy się słów greckich.

Tak wygląda plan naszej praktyki w Grecji!

  • Pierwsza zmiana jest zmianą poranną. Rozpoczyna się ona o godzinie 10. Naszym zadaniem jest pomoc w przygotowaniu m.in. lunchu.
  • Druga zmiana jest zmianą ,,serwisową” tzn. rozkładamy nakrycia do spożywania lunchu, a po spożyciu posiłku zbieramy brudne naczynia.
  • Na zmianie trzeciej pracujemy w kuchni i wykonujemy prace przy przygotowaniu obiadu, który spożywa się tu około godziny 19.
  • Czwartą zmianę rozpoczynamy o 18.30, gdzie zajmujemy się nakrywaniem do stołu, a następnie zbieraniem brudnych naczyń.
  • Piąta zmiana jest ostatnią zmianą gdzie rozpoczynamy pracę o 21.30 i zajmujemy się przygotowaniem śniadania na kolejny dzień.

Pozdrawiamy!

dzień 2.

Καλησπέρα!

Drugiego dnia wybraliśmy się do zakładu produkcji sera feta. Zostaliśmy tam mile przyjęci i szczegółowo zapoznani z  procesem technologicznym powstania prawdziwego greckiego sera. Po zakończeniu zwiedzania mogliśmy skosztować  wyrobów. Pod koniec dnia wybraliśmy się na niezapomniany spacer po Leptokarii, choć było deszczowo każdy  zachwycił się urokami miasteczka.

dzień 4, 5.

22 i 23 dzień maja. Uff… w Grecji robi się coraz bardziej gorąco, a to okazja by udać się nad morze. Niestety, zaczęły się również obowiązki, a wśród nich praca. Jednakże współpraca z szefem kuchni panem Vasilisem i całym personelem układa się wręcz wzorowo. Atmosfera w grupie jest wprost znakomita, co widać na załączonych zdjęciach.

Pozdrowienia z Grecji!!!

dzień 6.

Wycieczka do Leptokarii

Dnia 24 maja nasi uczniowie brali udział w wyjeździe na targ w oddalonej o kilka kilometrów miejscowości Leptokaria. Atmosfera była iście grecka. Każdy był na targu, by zakupić lokalne specjały tj.: oliwa z oliwek, oliwki, dżemy itp.

Wszyscy wyjechali naprawdę usatysfakcjonowani, ponieważ ceny były  kuszące. Następnie tuż po lunch’u (tak tutaj nazywa się posiłek ok. godziny 14) zostali solidnie przeszkoleni z zakresu carvingu, poprowadziły je koleżanki i koledzy ze szkoły z Janowa Lubelskiego.

Uczniowie znakomicie współpracowali i wiele z tychże warsztatów wynieśli. Końcowy efekt był imponujący, co można zaobserwować na załączonych zdjęciach.

dzień 13.

Meteory miejsce magiczne… jeden z siedmiu cudów świata  UNESCO i… my uczniowie Zespołu Szkół w Wólce Gościeradowskiej.

Cudowny klimat i atmosfera, piękne widoki klasztorów zbudowanych na szczytach skał masywu Meteory. 22 klasztory męskie i tylko 2 żeńskie. Dostąpiliśmy zaszczytu wejścia na najwyżej położony, można powiedzieć „centralny” klasztor. Nasz przewodnik Adonis prowadził nas po niezliczonych schodach, z których rozpościerał się przepiękny widok na masyw skalny. Wszyscy wracaliśmy zmęczeni, ale zaspokoiliśmy głód nowych, kulturowych doznań i wrażeń.

Po lunch’u, zjedzonym u podnóży masywu Meteory, Adonis sprawił nam niebywałą niespodziankę, zaprowadził nas do Sanktuarium bogini Afrodyty, jest to bogini piękna, patronka kobiet. Obmyliśmy się obecną tam wodą, ponieważ zgodnie z tradycją zapewni nam wieczną młodość.

Serdecznie pozdrawiamy z Grecji!!!

 

Niedziela, 29 maja, obfitowała w doznania prawdziwie greckiego klimatu. Wizytowaliśmy na wyspie Skiathos. Do portu dojechaliśmy autokarem, a następnie wsiedliśmy na pokład statku firmy Elisabet Cruises, pod dowództwem kapitana Kostasa i jego rodziny. W trakcie podróży zatańczyliśmy tańce greckie, między innymi zorbę. Zabawa była przednia. Na lądzie w Skiathos bawiliśmy się nie gorzej niż na wodzie. Plaża była tłumna, a woda w morzu ciepła i bardzo przyjemna. Wróciliśmy do hotelu późno, byliśmy zmęczeni, ale szczęśliwi i zadowoleni. Kilka dni temu zawitała do nas Prezes Fundacji Aktywne Społeczeństwo Pani Magdalena Misiaszek, dzięki której tu jesteśmy.

DSC_0310 DSC_0357

 

 

Poniedziałek, 30 maja, nadszedł kres naszych greckich wojaży . Pożegnaliśmy się z personelem i szefem Panem Vasilisem w bardzo ciepłej, miłej i rodzinnej atmosferze. Osoby, które zdobyły naszą sympatię i gościły nas tak serdecznie przez dwa tygodnie obdarowaliśmy prezentami, szef Pan Vasilis nie pozostał dłużny i również podarował nam cenną pamiątkę. Dziękujemy za wszystko, do zobaczenia!!!

 

 

PODSUMOWANIE

Dnia 14 czerwca 2016 roku w Zespole Szkół im. Władysława Stanisława Reymonta w Wólce Gościeradowskiej odbyło się spotkanie podsumowujące dwutygodniowy pobyt naszych uczniów w Grecji. Gościliśmy wówczas Panią Magdalenę Misiaszek – Prezes Fundacji Aktywne Społeczeństwo.

Spotkanie przebiegło w kameralnej i ciepłej atmosferze. Przy orzeźwiających napojach i słodkościach przygotowanych przez uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, miło było powspominać niezapomniane chwile w słonecznej Grecji, bowiem czas, który tam spędziliśmy to wspaniałe doświadczenia i wrażenia, za które serdecznie dziękujemy Dyrekcji naszej szkoły oraz organizatorom.

Staż zawodowy wzbogacił nas nie tylko o nowe doświadczenia z zakresu gastronomii.

Poznaliśmy też grecką kulturę, historię, przyrodę, kuchnię, obyczaje. Zwiedziliśmy m.in. przepiękną wyspę Skiathos, z jej oryginalną, zabytkową zabudową, a wolne chwile upływały nam na plaży położonej tuż obok Morza Egejskiego.

Mimo tęsknoty za domem żałowaliśmy, że nasza przygoda dobiegła końca, jednak to, co przeżyliśmy przez te dwa tygodnie na zawsze pozostanie w naszej pamięci.

Formalnym uwieńczeniem praktyk, było uroczyste rozdanie certyfikatów potwierdzających uczestnictwo młodzieży w projekcie  „Staż zawodowy w Grecji szansą dla polskich gastronomów”, realizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.