Sezon 5, odcinek 4 06.04.2019r.
Dzisiaj mieliśmy kolejny dzień pełen różnorakich wrażeń i smaków. Z samego rana odwiedziliśmy tradycyjny targ grecki w Katarini, nazywany przez tubylców „laiki”. Posmakowaliśmy świeżych truskawek, winogron, oliwek…
Następnie udaliśmy się do wytworni serów, gdzie przedstawiono nam proces produkcji najsłynniejszego greckiego sera – fety. Najbardziej podobała się nam degustacja – mieliśmy okazję spróbować pysznego twarogu, jogurtu greckiego , no i oczywiście prawdziwej greckiej fety.
Kolejnym etapem naszych dzisiejszych praktyk była lokalna winiarnia. Zapoznano nas z techniką wytwarzania wina z miejscowych szczepów winogron. Dowiedzieliśmy się w jakiej temperaturze i do jakich potraw podawać konkretne wino. Odbyliśmy też krótki instruktarz serwowania wina.
Było naprawdę pysznie!

sdr